Здраве

Цветът на храната влияе на здравето

Ето някои от ефектите, наблюдавани при хранене с различни цветове.

• Червените храни, като череши, домати, ягоди и други, ще ви заредят със сила и енергия.

Този цвят се получава благодарение на съдържащия се в храните ликопен – антиоксидант, който предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи и намалява възможността за поява на сърдечносъдови заболявания. Също така червените продукти съдържат антоцианин, който се използва активно за профилактика и лечение на онкологични заболявания и поддържа пикочната система здрава.

• Портокали, зърнастец, тиква, моркови и всички оранжеви и жълти храни тонизират тялото и укрепват нервната система.

Освен това всички тези продукти съдържат много каротеноиди, които в нашето тяло се превръщат във витамин А. Значителен плюс от използването на продукти с тези цветове е подобряване състоянието на кожата. Не забравяйте, че тези цветове напомнят за слънцето, затова могат да ви развеселят.

Интересен факт: тиквата е по-здравословна от морковите. Есента е сезонът на тиквата. От този плод се приготвят супи, зърнени храни, салати, пайове и гювечи. Тиквата и нейните семки са богати на различни витамини и минерали. Според диетолози химическият състав на тиквата съдържа калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк, витамини С, Е, РР, В2, В6, В1. В същото време тиквените семки са особено ценни: те съдържат каротеноиди, фосфолипиди, фосфатиди, стероли и флавоноиди. Маслото, което представлява средно 35-40% от семената, е богато на ненаситени, наситени и полиненаситени мастни киселини.

Тиквата и тиквените семки са богати на цинк, който участва в синтеза на мъжките полови хормони, нормализира функцията на простатата, а също така подобрява състоянието на сърдечносъдовата система. Тиквата също така съдържа средно четири до пет пъти повече бета-каротин от морковите, което има положителен ефект върху мозъчната функция, повишава концентрацията и подобрява паметта. Пулптата и семките на тиквата съдържат големи количества витамин Е, известен като токоферол, което спомага за подобряване на снабдяването на тялото с кислород и цялостната защитна функция

• Както при интериорния дизайн, зеленото символизира спокойствието.

Този цвят се свързва с тревата и като цяло, с всичко натурално. Не е изненадващо, че човек консумира много зелени храни по време на диети. Това е така, защото всички зеленчуци с този цвят са нискокалорични и богати на фибри. В допълнение, хлорофилът, познат на всички от часовете по биология, помага за профилактиката на рака. Също така зелената храна е богата на растителни елементи, необходими за укрепване на костите и унищожаване на канцерогените.

• Особено полезно е да ядете лилави храни преди лягане

Тъй като това е един от най-спокойните цветове, ще ви помогне за укрепване на нервите и справяне със стреса. Растителните съставки, съдържащи се в тази храна, ще са незаменим помощник на тялото ви да се справи със сърдечните заболявания.

• Кафяви продукти

Такива като чай, кафе, какао, елда и др. е добре да се използват при разстройства на щитовидната жлеза, възпалени очи и УНГ заболявания. Както можете да видите, при правилния избор на цвета на храната е възможно да помогнете на организма си да се справи с различни заболявания, но е важно да отбележим, че това няма да излекува болестта!/zdrave.to/