ЗдравеПРЕПОРЪЧАНИ

62% от българите страдат от затлъстяване

По данни на Световната здравна организация (СЗО), у нас с наднормено тегло са близо 62% от населението – доста повече от средното равнище в световен мащаб, което е 39%. Основните фактори са лошата култура на хранене и ниската физическа активност.

Затлъстяването е глобален проблем. Почти 2 милиарда възрастни отчита СЗО, а децата са 650 милиона според изследване от 2016 г.

Кога говорим за надномрено тегло и кога за затлъстяване?

Когато индексът телесна маса е в диапазон от 18,5 до 25 – говорим за нормално тегло. При иднекс от 25 до 30 – надномрено, над 30 става дума за затлъстяване.

„Затлъстяването е болест, може би най-сериозното хронично, незаразно заболяване – върху него стъпват диабетът и сърдечно-съдовите заболявания – подчерта професор Здравко Каменов от Александровска болница. – Проблемът е комплексен, защото зад затлъстяването може да стои болест и лекувайки него, всъщност да лекуваме симптома.

Борбата с наднорменото тегло е тежка и сложна. Проблемът е не само да се намалят килограмите, а и да се задържи постигнатото. 

Освен диета, върху теглото влияе сънят. Фактори тук са както недоспиването, така и повечето сън. Стресът също е сериозен фактор за увеличаването на теглото и нещата далеч не опират само до баланса вкарани и изкарани калории.

Колкото до физическата активност, важно е тя да бъде съобразена с конкретния случай, да се практикува с мисъл и най-вече редовно.“

Проф. Каменов предупреди, че трябва да имаме едно наум по отношение на хранителните добавки, които се предлагат в огромно разнообразие и се рекламират агресивно.

„Ако даден продукт е помогнал на някого да свали килограми, няма гаранция, че ще помогне на нас. Бизнесът с хранителни добавки е по-голям от този с конвенционалните лекарства, това е огромен пазар. В редица случаи съставът на предлаганите продукти не е ясен и е трудно за специалистите да проучат състава на всеки един артикул.“

Източник: БНР Снимка: интернет