НовиниПРЕПОРЪЧАНИ

Пратиха първата мартеница от Хасково за Япония/АУДИО/

Първата мартеница, която бе купена от дървените къщички днес бе изпратена за далечна Япония. Жена е купила символа на пролетта, за да зарадва своите близки в източната държава. Продавачите разказаха, че в момента хасковлии купуват пролетните символи за свои роднини, които са в Германия, Англия, САЩ.

Ивелина Димитрова се занимава от години с мартеници. Тя обясни, че тази година хасковлии се завръщат към типично българските мартеници, изработени от вълна. „Хората залагат на Пижо и Пенда. Завръщат се към типичното българско“, казва Димитрова. Такива са наблюденията и на Николинка Караславова, която също продава червено-белите конци в дървените къщички на пл. „Свобода“.

В момента хората все още не са се разбързали да купуват мартеници, но продавачите се опасяват, че към края на месеца може да няма широк избор.

Заради поскъпналите материали и инфлацията мартениците са с нови цени. Например, обикновените за ръце вече струват 2 лв за 10 бройки, а не както бяха досега – 1 лв. Ивелина Димитрова казва, че най-скъпата мартеница при нея, която е за офис струва 15 лв.

Още за наблюденията и нагласите на продавачите може да чуете в звуковия файл:

 

Мартенският базар в Хасково ще остане до 8-ми март.

А от общината съобщиха, че и тази година ще бъде спазена инициативата ученици и деца от забавачките да украсят дърво в центъра на града. Това ще бъде за 12-та година.