Коментари

Проф. Радулов: Гражданите са все по-незащитени, ресурсите отиват за ВИП персоните

„Специализираният отряд за борба с тероризма е особена структура, която през последните години е недофинансирана, а с промените в Закона за МВР този проблем ще се задълбочи. Антитерористичната подготовка е свързана с ресурси, за да отговаря адекватно на актуалната обстановка“. Това подчерта пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност. Според него това е важна тема, която не е намерила място в мотивите на президента, за да наложи вето върху промените в Закона за МВР.

Според проф. Радулов все по-малко ресурс отива за обезпечаване на гражданската сигурност: 

„Обикновеният гражданин става все по-незащитен. Ресурсите се насочват все повече към ВИП персоните“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Радулов подчерта, че нищо няма да се промени от организационна гледна точка като използване на жандармерията и на специализирания отряд.  

„НСО има своето място в системата за охрана, но трябва да е малка стегната служба“. 

По думите на експерта снимките, за които се твърди, че са от спалнята на премиера, са направени от познат на Бойко Борисов човек и че в случая не са замесени служители на НСО. По повод разпространението на аудиозаписите, за които се твърди, че са с министър-председателя, проф. Радулов заяви, че трябва да се разбере дали става въпрос за незаконно подслушване, или са употребени СРС-та. Той е категоричен, че такава експертиза прокуратурата може да направи за една седмица./БНР/